Januari: de maand waarop veel mensen nieuwe voornemens hebben en de maand waar veel van deze voornemens sneuvelen…
Waarom eigenlijk? En hoe lukt het je wel om het vol te houden? Dat lees je in deze Nieuwsbrief!
EEN GOED VOORNEMEN VOLHOUDEN…
Nieuwe plannen maken, het anders willen doen, hebben vaak te maken met gezonder voor jezelf gaan zorgen: het kan zijn dat je gezonder wilt gaan eten, minder wilt gaan snoepen of snacken, stoppen wilt met roken of alcohol, meer wilt gaan bewegen of sporten, of het jezelf gunt dat je vaker iets leuks gaat doen of meer wilt ontspannen (zoals bijvoorbeeld lezen, yoga of wandelen).
Of het nu januari is of een geheel andere maand waarin je enthousiast gestart bent met iets nieuws en het voornemen om het (nu ook echt) vol te houden en die verandering te realiseren. En je merkt, terug kijkend op de afgelopen weken, dat je wat je van plan was om te gaan doen, toch minder vaak hebt gedaan of volgehouden. Met mogelijk allerlei bijbehorende negatieve gedachten en gevoelens over jezelf: wat ben ik toch een slappeling, zie je nu wel dat ik het niet kan, je bent dik en ongezond, nu je dit wijntje hebt genomen kun je net zo goed doorgaan het is nu toch al te laat, verpest, niet haalbaar… etc.
In deze Nieuwsbrief lees je hoe jij er zelf voor kunt zorgen om nieuwe plannen wel te laten slagen.
Met een stappenplan om je zelfwaardering te vergroten en zodoende verleidingen te kunnen weerstaan, en met oefeningen en tips tot een gezonder leven.
Hoe een goed voornemen vol te houden
Gezonder leven op wilskracht is echt een hele uitdaging, waarbij het iets niet meer mogen het alleen maar aantrekkelijker en onweerstaanbaarder maakt. Een trigger dus om hetgeen dat je zo hard probeert om niet te doen toch juist wel doet. Zoiets als die ‘roze olifant’ die je nu niet in gedachten mag nemen ;-). Met alle negatieve en kritische gedachten over jezelf tot gevolg.
Herken je dit? Troost je, je bent niet de enige.
Er is, naast wilskracht, nog een manier om jezelf te leren omgaan met goed voor jezelf zorgen en dat heeft te maken met zelfwaardering. Hoe meer zelfwaardering je voor jezelf hebt, hoe makkelijker het is om iets te veranderen en dit vol te houden. En er is een en oefening om dit te vergroten. Hoe fijn is dat!
Deze andere manier is misschien niet zo spectaculair, maar is heel haalbaar: het gebeurt in kleine stapjes en is zeer effectief op de lange(re) termijn!
De verleiding weerstaan…
Tussen mensen verschilt het hoe goed ze een verleiding kunnen weerstaan en hoe ze ermee omgaan wanneer ze zich toch (even) niet hebben gehouden aan hun eigen voornemen.
Er is onderzoek gedaan en het blijkt dat mensen met een gelukkiger jeugd en opvoeding als volwassene over meer zelfbeheersing en contactuele vaardigheden beschikken. Zij dragen als het ware een goed gevulde rugtas met zelfwaardering bij zich. Als je geluk hebt, kreeg je vanuit je opvoeding, je genen en positieve ervaringen zo’n goed gevulde rugtas vol met kwaliteiten mee. En hoe voller die rugtas is met kwaliteiten, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.
Het idee hierachter is: hoe je over jezelf denkt, kun je visualiseren als een vat. De vloeistof in dat vat is zelfwaardering, de leegte bestaat uit zelfkritiek en negatieve gedachten. Hierop is een -inmiddels beproefde- methode ontwikkeld, die oorspronkelijk werd ingezet tegen verslavingen, en die in de praktijk (ook) heel goed werkt om een gezondere leefstijl aan te nemen.
Om iets vol te houden werkt waardering beter dan straf. De beproefde methode stelt dat je je gedrag makkelijker verandert en betere keuzes maakt als je je zelfwaardering weet te vergroten. Met andere woorden: je kunt makkelijker goed voor jezelf zorgen, als je ook lief kunt zijn tegen jezelf. Je hoeft dan niet te sporten om jezelf te straffen omdat je iets hebt gesnackt, maar omdat je goed voor jezelf wilt zorgen.
Het idee achter zo’n goed gevulde rugtas met zelfwaardering is, dat er geen ruimte is voor zelfkritiek wanneer de rugtas gevuld is met kwaliteiten. Hoe lager iemands zelfwaardering is, hoe groter de invloed is van het negatieve deel, ofwel de Innerlijke Criticus. Je hebt meer kritiek op jezelf waardoor je spanning opbouwt, veel piekert en goede voornemens minder goed volhoudt: een vicieuze cirkel.
Mensen met meer zelfwaardering voelen minder onrust en minder stress, ervaren meer controle over hun leven, hebben meer zelfbeheersing en maken slimmere keuzes voor zichzelf. En ook: als ze een keer een wijntje te veel drinken, of tijdens een bezoekje twee koeken eten, hebben ze minder de neiging om zichzelf te veroordelen en vallen ze minder makkelijk in herhaling.
Ik merk het ook in mijn praktijk: wanneer cliënten liever voor zichzelf kunnen zijn en meer zelfwaardering krijgen, gaan andere processen en wensen ook gemakkelijker. Coaching brengt je kennis, inzicht en handvatten. Energetische therapie helpt je om dieperliggende oorzaken en patronen omhoog te halen en je hier van te bevrijden. Zodat er rust en ruimte komt voor een andere keuze.
Zelfwaardering door lief voor jezelf te zijn
Het goede nieuws is dat je jezelf kan vullen met zelfwaardering. Je kunt ‘oefenen’ met lief zijn voor jezelf.
OEFENING
Stap 1
Met een heel eenvoudige oefening vergroot je duurzaam je zelfwaardering: geef jezelf 3x per dag een complimentje voor simpele dingen. En dat mag echt voor van alles zijn, bijvoorbeeld: een lekker kopje thee voor jezelf zetten, dat je de vaatwasser leegruimt, je huisdier eten geeft, etc..
Het gaat er daarbij niet om dat je jezelf een complimentje geeft voor wat je doet of gedaan hebt, maar voor het feit dat je dit bij jezelf opmerkt. Je geeft hiermee jezelf letterlijk een klopje op de schouder en dit werkt heel stimulerend. Door niet te streven naar een voldaan gevoel, maar slechts de waarneming van de actie te belonen met “Goed dat ik het zie” wordt de opdracht makkelijker gemaakt.
En omdat het zulke gewone klusjes zijn, is het heel laagdrempelig en haalbaar. Het hoofd staat niet of nauwelijks bij stil, heb je het al gedaan, en kun je jezelf daarop complimenteren. Dat mag ook terloops of achteraf, zodat het natuurlijk(er) voelt.
Doe het drie keer per dag en houdt het twee weken vol. Maak van ‘Goed dat ik het zie’ je Mantra. Dat is alles.
Na een paar weken zal het vat meer gevuld zijn en de onrust verminderd. Deze opdracht zet namelijk iets in werking in het emotionele brein, waardoor je verbeteringen kunt merken op allerlei gebied in je leven. De schouderklopjes hoeven dus niets te maken te hebben met het doel dat je jezelf hebt gesteld, het voornemen die je had/hebt. Sterker nog, je kunt dat hele voornemen uit je hoofd zetten. Zodra je rugtas meer gevuld is met zelfwaardering, zul je als vanzelf keuzes maken die beter zijn voor je lichaam en geest.
In het algemeen zullen items op het gebied van zelfzorg veranderen. Mensen kunnen beter omgaan met hun emoties, meer loslaten of juist beter gaan plannen, meer empathisch worden naar zichzelf en anderen toe, meer beheersing krijgen over hun gedrag. In eerste instantie zullen het kleine dingen zijn die veranderen, wellicht niet eens iets waar je bij stilstaat: dat je in plaats van koek een appel hebt gekocht, of in plaats van 1 fles wijn 1 glaasje hebt gedronken.
Stap 2
Op het moment dat je toch eens over de schreef gaat en iets doet wat je niet wilde doen, treedt de volgende stap in werking: je gaat door met jezelf complimenteren, alleen nu met het belonen van negatieve gevoelens, zoals irritatie, boosheid of schaamte. Preciezer gezegd: je gaat de waarneming van de ongewenste situatie belonen. Ook weer door te zeggen: ‘Goed dat ik het zie’. Want de negatieve gevoelens die je hebt legen het vat en dat dan ontstaat de neiging tot zelfsabotage dat leidt tot nog meer eten, drinken of roken. Om het vat goed gevuld te houden geef je jezelf opnieuw en alsnog een schouderklopje. Je bent niet perfect. Het is oké. ‘Het is goed dat ik het zie.’
Hiermee ontwikkel je om met (meer) mededogen en waardering naar jezelf te kijken. En daardoor kun je het gedrag ook makkelijker aanpassen: je herkent je eigen trucjes beter, waardoor je makkelijker een andere keus kunt maken (iets anders doen, iets op een andere tijd doen, etc.).
Hulp
Iedereen kan hier heel goed zelf mee aan de slag.
Echter is de valkuil groot om terug te vallen in je oude gedrag, puur omdat het aanleren van nieuw gedrag niet zo gemakkelijk is en even duurt. Dus als jij ervaart dat je er wel wat hulp bij kunt gebruiken, als een steuntje in de rug of stok achter de deur, vraag daar dan om. Vind iemand die met je meedenkt en je ondersteunt. Iemand die jou vraagt hoe het is gegaan en waar je behoefte aan hebt.
Ook omdat het herkennen en vooral waarderen van de stapjes die je (echt wel) al maakt bij jezelf zo lastig zijn om te zien, omdat ze zo klein zijn. Voor een coach, therapeut of gewoon een vriend kan dit makkelijker te zien of op te merken zijn: wanneer iemand 2 ons gewicht kwijt is, is die persoon wellicht niet zo tevreden, maar een coach/therapeut weet dat patronen niet zo gemakkelijk zijn om te veranderen en dat het dus een hele prestatie is die is gelevered. Die kleine stapjes zijn echt super relevant! Jouw hierop attenderen is heel ondersteunend en vaak constateren zij dat er op andere vlakken ook sprongetjes worden gemaakt, waardoor het slagen van jouw proces veel groter wordt.
Ga lekker door met het opbouwen van Zelfwaardering, ook als je je doel hebt behaald (en grote kans dat je dit stiekem al heel vanzelfsprekend doet). Want Zelfwaardering is net als gezond verstand: je kunt er nooit genoeg van hebben :-).
OEFENING VOOR VERANDERING
Sta eens stil bij de belangrijkste reden(en) waarom je graag gezonder wilt gaan leven: wat is de ‘dwingende noodzaak’?
Neem de tijd om onderstaande vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Het zal je helpen om inzicht te krijgen.
1. Wat is de ‘dwingende noodzaak’ om te veranderen?
Formuleer zo helder mogelijk waarom je je leefstijl wilt veranderen.
Wat die reden is, maakt niet uit, als het voor jou maar belangrijk is.
Bijvoorbeeld: ik wil fitter en energieker worden en lekkerder in mijn vel zitten. Of: ik heb last van mijn rug en weet dat ik meer moet bewegen om dat te verhelpen.
…
…
2. Hoe ziet de gewenste situatie er uit?
Laat je gedachten gaan over wat je zou willen bereiken. Hoe zou je je over een jaar voelen als het is gelukt? Beschrijf dat toekomstbeeld in geuren en kleuren. Wat zou je dan beter kunnen? Hoe zou je je voelen en gedragen? Hoe zou je er uitzien?
Bijvoorbeeld: als ik volgend jaar op fietsvakantie ga, heb ik genoeg energie en conditie om de hele dag te fietsen. Ik geniet van de omgeving en voel me lekker.
…
…
3. Wat zou het je op de lange termijn kunnen opleveren als je gezonder gaat leven?
Bijvoorbeeld: als ik me fitter voel, kan ik op zoek gaan naar een baan die me meer uitdaagt en waarmee ik meer verdien. Of: als ik gezonder eet, kan ik me zonder schuldgevoel concentreren op de dingen die ik belangrijk vind in mijn leven.
…
…
4. En dan nu het zwarte scenario: wat zou er kunnen gebeuren als je je leefstijl niet aanpast? Hoe voel je je dan volgend jaar?
Bijvoorbeeld: mijn conditie zou achteruitgaan, waardoor ik geen lange wandelingen mee zou kunnen maken. Ik zou in mijn huidige baan blijven hangen omdat ik geen energie zou hebben om iets anders te ondernemen. Ik zou blijvend teveel eten en mij daar continue schuldig over voelen.
…
…
5. Wat is dus de belangrijkste reden om je leefstijl te verbeteren?
Formuleer dit in een of twee krachtige zinnen.
…
…
TIPS
Breng jezelf minder in de verleiding door de volgende kleine aanpassingen:
Supermarkt
- Maak vooraf een lijstje en houdt je daar ook aan.
- Koop niet meer dan je nodig hebt:
- laat voordeel verpakkingen staan, want wat je niet in huis hebt ga je ook niet opeten;
- haal geen lekkers in huis voor ‘mogelijke visite’ of onverwachte gelegenheden.
Thuis
- Bewaar verleidelijk lekkers uit het zicht en buiten handbereik.
- Zorg dat er niet op allerlei plekken etenswaar ligt, zodat je het niet steeds tegenkomt.
- Heb voldoende ‘gezonde snacks’ (komkommer, tomaatjes, fruit) in huis.
Algemeen
- Wil je meer water drinken? Zet dan een fles in het zicht en drink deze gedurende de dag leeg.
Weet dat je lichaam niet zo makkelijk onderscheidt kan maken tussen honger en dorst. Het je dus trek, drink dan eerst een glas water en bepaal dan of je nog steeds trek hebt. - Wil je meer bewegen? Begin daar dan ’s morgens direct mee, of zet je sporttas bij de deur.
- Zoek een maatje en doe het samen. Stimuleer en help elkaar.
Heel veel succes met je goede voornemer tot een gezondere leefstijl.
Liefs Jessica
En heb je vragen of wens je ondersteuning?
Voor Holistische coaching, Energetische therapie of meer Vitaliteit?
Neem gerust contact met mij op:
Meer informatie over gezonde voeding vind je in deze eerder verschenen Nieuwsbrief.
Geïnspireerd op/ tekst uit: artikel Psychologie Magazin.