KRUIDEN en hun geneeskrachtige werking

Ik heb onlangs een 2-daagse cursus “Geneeskrachtige Kruiden” gedaan en ben super enthousiast over de werking en toepassingsmogelijkheden van planten en kruiden.

Je eigen thuisapotheek met kruiden creëren, hoe fantastisch is dat? Een kopje thee, zalfje of kompres en je keelpijn of blauwe plek heelt!

 

Planten geneeskracht is oneindig. Lees verder waarom ik zo enthousiast ben.

 

Kruidengeneeskunde (fytotherapie)

Planten worden gebruikt bij de bereiding van voedsel en dranken, voor kleding, kleurstoffen, huizen en gereedschap. Maar ze hebben ook nog een andere eigenschap: geneeskracht.

Kruidengeneeskunde maakt gebruik van deze geneeskracht van planten om problemen met de gezondheid aan pakken, door stimulatie van de natuurlijk genezende kracht van het lichaam.

 

Geschiedenis van de Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en bestaat al sinds de prehistorie.

In vroegere tijden waren alle geneesmiddelen rechtstreeks afkomstig uit de natuur. De oermens gebruikte zon, modder, water en vooral planten om hiermee pijnen en kwalen te verlichten. En in de tijd van het oude Egypte, de Grieken en de Romeinen, werd de geneeskrachtige werking van kruiden nader onderzocht en beschreven.

In de middeleeuwen maakten monniken dankbaar gebruik van de opgeschreven recepten om zalven en drankjes te maken voor de zieken en werden de geneeskrachtige planten gekweekt in de Kloostertuinen. Na 1300 namen de universitair opgeleide artsen de geneeskunde grotendeels over. Tot en met de 18e eeuw waren kruidenboeken belangrijke bronnen van kennis voor de (aanstaande) arts. De Hortus Botanicus bij universiteiten stamt uit deze tijd.

Tot begin 20ste eeuw kregen geneeskunde studenten kennis van De Kruidenkunde.

 

Medicijnen van planten

In de 19e eeuw slaagde men er in de werkzame stof uit de geneeskrachtige plant te herkennen, isoleren en synthetisch na te maken. De farmaceutische industrie was er alles aan gelegen om zoveel mogelijk plantaardige stoffen met een medicinale werking synthetisch na te maken en hierop patent aan te vragen. Maar omdat ‘de rest van de plant’ niet in een synthetisch gemaakt medicijn is verwerkt, geeft een zo’n medicijn vaak bijwerkingen.

 

Moderne fytotherapie

Vroeger werden ervaringen met kruiden (mondeling) doorgegeven aan de volgende generatie. Tegenwoordig is de kruidengeneeskracht goed onderzocht (systematische en nauwkeurige inventarisatie van gebruikservaringen) en geclassificeerd (werking en inhoudsstoffen). De planten worden chemisch geanalyseerd en de preparaten zoveel mogelijk gestandaardiseerd.

Planten hebben dus werkelijk een werking op het lichamelijk (en de geestelijk) welzijn en kunnen ook elkaars werking, of de werking van medicijnen, stimuleren of remmen. Het is belangrijk om te weten hoe (en welk deel van) de plant kan worden gebruikt. Het kan een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeswijze, vooral bij chronische klachten waar de reguliere geneeskunde ‘uitgedokterd’ is en het is ook heel geschikt bij lichte klachten.

 

Fytotherapie en Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt mee om lichaam en geest gezond te houden en ook planten dragen hierin bij. Ze kunnen goed naast elkaar worden in gezet.

De volgende klachten kunnen worden aangepakt:

  • Maag- en darm klachten
    • Maag- en darmklachten komen veel voor. Naast het verbeteren van de leefstijl (goed eten en voldoende bewegen) kan fytotherapie goed worden ingezet om lichte klachten te verhelpen, zoals bij zwangerschapsmisselijkheid, verkeerd gegeten (te veel, te vet, etc.), winderigheid, krampen, oprispingen, opgeblazen gevoel, etc..
  • Urineweg en Geslachtsorganen
    • Blaasontsteking (acuut of vaak voorkomend), menstruatieklachten (krampen, PMS, heftige bloedingen, etc.) of een goedaardige prostaat groei (leeftijdsgebonden).
  • Keel, neus, oor of oog
    • Acute keelinfecties, hoesten, verstopte neus, griep en verkoudheid, oog- en oorklachten.
  • Hart en vaten
    • Hart- en vaatklachten zijn vaak te voorkomen met een gezonde leefstijl: wanneer je in de ‘gevarenzone’ dreigt te komen kan het overgaan tot een gezonde leefstijl de risico’s verminderen en de bloedwaarden normaliseren. Zo ook kunnen planten ondersteunen bij een juist cholesterolgehalte, bloeddruk, hartsterkte, elasticiteit van de vaten en circulatieproblemen. Maar ook bij spataderen en winterhanden en –voeten.
  • Zenuwstelsel
    • Spanningen en zenuwen, nervositeit, slapeloosheid, melancholie, depressiviteit, (tijdelijke) stress of concentratieproblemen.
  • Gewrichtsklachten, botbreuken en verzwikkingen
    • Artrose, artritis, jicht en reuma. Slijtage kan niet worden verholpen, maar klachten kunnen wel worden verzacht door pijnstillende, ontstekingsremmende, koortswerende, bloedzuiverende of vocht afdrijvende eigenschappen.
  • Huid
    • Er zijn planten die huidherstellende geneeskracht hebben. Voor de opperhuid bij vallen of schaven, of voor het onderliggende bindweefsel (versteviging). Ook voor andere huidklachten (bv acne), kneuzingen, blauwe plekken, littekenweefsel, zonverbranding of brandwonden zijn er planten.
  • Etherische oliën (en geestelijk welbevinden) 
    • Alle planten bevatten etherische oliën, maar bij sommige is die heel krachtig. Deze oliën geuren dan sterk en hebben invloed op het geestelijk welbevinden (je wordt er actief van of juist ontspannen), zijn luchtzuiverend, verjagen muggen, etc.

De geneeskracht van planten zijn, afhankelijk van de plant(deel) en het doel inwendig en/of uitwendig te gebruiken. De simpelste inwendige manier is middels ‘een kopje thee’. Een simpele uitwendige manier is middels ‘een zalf’ of ‘een kompres’.

 

Nieuwsgierig? Geïnteresseerd?

In mijn praktijk bied ik nu Fytotherapie-ondersteuning aan. Na een intake gesprek bepaal ik of en hoe ik jou kan helpen. Daarna test ik uit wat jij zou kunnen gebruiken.

Naast Healing, Coaching en informatie voor een Gezonde Leefstijl kun je nu dus ook bij mij terecht voor aanvullende ondersteuning middels planten.

 

Wil jij ook weten welke plant jou kan ondersteunen?
Wens je ondersteuning, heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Neem contact op !

 

NB. Raadpleeg altijd de huisarts wanneer een klacht niet overgaat of terugkomt. Wees ook voorzichtig met klachten aan ogen en oren en overleg dan altijd met je behandelend arts wanneer je planten-preparaten wilt gebruiken, zeker als je ook medicijnen gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *